The four seasons enclosed in 500 square meters

one literally next to each other.

 

From April 17 to 25, in Piazza del Duomo, in front of the Royal Palace, the Salone will offer the city the project “Living Nature. The nature of living “, developed together with the international design and innovation firm Carlo Ratti Associati (CRA).

This is the meaning of the project “Living Nature, the nature of living”, developed in front of Palazzo Reale, in Piazza Duomo on the occasion of the Fuorisalone.
For visitors, the opportunity to immerse themselves in nature and experience the changes by crossing the four areas dedicated to winter, spring, summer and autumn in a special greenhouse.

An emotional journey of great impact, designed by the international design and innovation firm Carlo Ratti Associati.
The aim of the project is to demonstrate the feasibility of a technology for climate control that is sustainable, based on photovoltaic cells and energy accumulators.

In a single environment of 500 square meters, conceived with energy saving criteria, four natural and climatic microcosms will be enclosed that will allow the four seasons of the year to coexist at the same time, one next to the other. Visitors can immerse themselves in nature and experience changes through the four areas: Winter, Spring, Summer and Autumn.

This project has a great iconic, evocative and experiential value. But the ultimate goals are reconciliation between domestic and urban spaces and nature on the one hand, and on the other, the proposal of sustainable solutions that are truly applicable. If climate control is often associated with excessive consumption, this project proposes a radical change of perspective, demonstrating the feasibility of a technology for climate control that is sustainable, based on the use of photovoltaic cells and energy storage, with ample potential for future applications .

The Salone del Mobile Milano thus offers its contribution to a re-greening, even if temporary, of the city.

With “Living Nature. The nature of living “we want, in fact, to test how a space, be it domestic or urban, can become more human-friendly using natural resources in a sustainable way.